Burun Estetiği (RİNOPLASTİ) Hakkında
Burun estetiği bir anlamda fonksiyonel rekonstrüktif nazal cerrahidir. Kulak burun boğaz anabilim dalının temel ameliyatlarından biridir. Burun öncelikle fonksiyon olarak görevini iyi yapmalıdır. Nefes alma, havayı nemlendirme ve yabancı partiküllerden temizleme burunun asıl görevleridir.
KBB olarak burun içinde sinüzit, septum deviasyonu, alt konkan hipetrofileri gibi patolojileri gerek medikal gerek operasyon olarak tedavi ederken MUHAKKAK BURUN DIŞI ANATOMİSİNE detaylı olarak bakmaktayız. Burun dışında aksta eğrilik,burun dışında aşırı kemik,burun ucunda deformasyonlar aynı zamanda burun içi fonksiyonlarını da etkileyebilir.
Burun dışını gerek kozmetik, gerek fonksiyonal açıdan düzeltmenin doğru zamanı içini düzeltirken olamaktadır. Burun içi ve dışı bir bütündür.
Burun estetiği ameliyatları ağrılı ameliyatlar değildir, 7 gün alçı 2 gün burun içi tamponu gerektirir. Açık teknik ile burun estetiği burun ucuna ve septuma tüm olarak daha hakim olunduğundan tercih edilmektedir.
Açık ya da kapalı rinoplasti (Burun Estetiği)
Rinoplasti veya septorinoplasti (burun estetiği) ameliyatları yapılırken açık veya kapalı teknik olmak üzere iki farklı ameliyat yöntemi kullanılmaktadır.
Kapalı teknik konusunda biraz konuşacak olursak kapalı teknik: burun uc kısmı cildinde herhangi bir kesi yapmaksızın burnun iç kısmından yapılan kesilerle burunda düzeltmek istenen yapılara ulaşmak ve burunda yapılacak işlemlerin burnun iç kısmından görüş sağlayarak yapılması. Yani burun cildini tamamen kaldırılmadan ve cilde kesi yapılmadan yapılan burun estetiği ameliyatı kapalı tekniktir.
Cerrahi alanı çıplak gözle görüş ve çok fazla geniş görüş alanı gerektirmeyen burundaki yapısal bozukları çok ileri derecede olmadığı burun sırtındaki hump (tümsek) ve kıkırdak yapıda yapılacak kısmi değişiklikler nedeniyle edinebilinir.
Burun yapılarını tutan bağların daha az zarar görmesi nedeniyle iyileşme sürecinin ve sonuçların daha iyi olduğunu savunan vardır. Bana göre bir burun estetiği ameliyatı burunda yapılacak işlemler çok iyi analiz edildikten sonra bu yapılacak işlemlere göre ameliyatın açık veya kapalı teknik, hangisi ile yapılması gerektiği hastayla birlikte hastanın burnundaki yapısal duruma göre karar verilmelidir.