Sizlere burun estetiği (Rhinoplasty) ameliyatı sonrası için en çok karşılaştığımız ve ameliyat sonrasının rahat ve kolay geçmesi için yapılması gerekenler konusunda kendi tecrübemi anlatacağım.
Doktorunuzla birlikte burnunuzun durumuna göre seçmiş olduğunuz teknik ve anestezi süresi ve anestezinin kalitesi ameliyat esnasında maksimum travmatik çalışma ameliyat sonrasını etkileyen önemli unsurlardır. Sık sorulan lardan bir tanesi “Ameliyat sonrası çok fazla ağrı çekecek miyim?“; Şunu söyleyebilirim ki ciddi ağrı şikayetiyle hemen hemen hiç karşı karşıya kalmıyoruz, bir miktar ağrı olsada verdiğimiz ilaçlar ile bu şikayet ortadan kalkmaktadır. 25 yıllık tecrübemle söyleyebilirim ki ameliyat sonrası ağrıdan korkmak, onu kafanızda büyütmeye hiç gerek olmadığıdır. Diğer bir konu ameliyat sonrası göz altlarında yüzde ve göz kapaklarında şişlik ve morluklar daha çok cilt hassasiyetine göre değişen bir miktar göz altı morluk ve şişlik mutlaka oluşmaktadır. Bu da buz uygulaması ve ameliyat sonrası hareketlilik ile 3-4 günde minimuma inmektedir. Bol su içmek abartmamak kaydıyla yeşil çay, maydanoz, ananas gibi bunların sularının içilmesi ödemlerin daha hızlı inmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda en önemli şey hareketliliktir. Havanın serin olduğu saatlerde yürüyüş ve maksimum hareket kan dolaşımını artıracağından ödemin inmesine yardımcı olacağının bilinmesi önemlidir. Yani ameliyat sonrasını yatakta geçirmek iyileşme sürecini uzatacaktır.
Bu arada beslenme tansiyonun durumuna dikkat edilmeli, yapılacak hareketler abartılı ve ağır egzersiz olmamalıdır. Hastanede geçirilen ilk günden sonra 2. gün şiddetle hareket edilmesini önermekteyiz. Tabi ki herhangi bir komplikasyon yok, tansiyon ve beslenme normal ise en kısa zamanda işinize ve normal günlük aktivitesine dönmeniz iyileşmenizi olumlu yönde etkileyecektir. Ameliyat sonrası için en sık karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi “Ameliyat sonrasında burundan nefes alabilecek miyim?” Son dönemlerde ameliyat sonrası burunda 2-3 gün kalacak şekilde silikon nasal splitler koyuyoruz ve bunların kenarları oluklu olup bu oluklardan ve splitin alt ve üst kısmından nefes almamızı sağlamaktadır. Zaman zaman nasal splitlerin olukları kan pıhtısı ile takılabilmekde ve burundan aldığımız bu havayı engellemektedir ama bu tıkanıklık bir miktar serumun oluklara verilmesi ile açılabilinir ve nefes alma tekrar sağlanabilinir. Ayrıca burundan nefes yeterli olmadığı durumlarda vücut ağızdan nefes almaya yönlendirmektir bir miktar burun ve ağız solunumu ile 2-3 gün geçmektedir. Bu arada ağızdan nefes almadan dolayı dudaklarda kuruma olabilmekte. Onun için bol bol su içilmeli ve kuruma için bazı kremlerin dudaklara sürülmesi gerekmektedir.
Rhinoplasty (burun estetiği) ameliyatında burun içerisinde septum cerrahisi birlikte yapılmakta ve bazı durumlarda özellikle alerjik hastalarda konka dediğimiz burun etlerinde büyüme nedeniyle bu konkalara RF uygulaması yapmaktayız. Bu burun içi cerrahide bazı ödem ve kabuklanmaya neden olmaktadır. Bu nedenle ameliyat sonra nasal yıkama solüsyonları tavsiye ediyoruz ve bu da ciddi rahatlama sağlamaktadır.