Rinoplasti Sonrası Nefes Alma

Rinoplasti İyileşme Süreci
10 Ocak 2023
Show all

Rinoplasti Sonrası Nefes Alma

Breathing after rhinoplasty

Estetik ameliyatla burun estetiği yaptırma hayalleriniz gerçek oluyor, ancak bununla birlikte nefes almakta zorlanıyor musunuz? Gelin bu sorunun cevabını bulalım.

Burun Estetiğinden Sonra Neden Nefes Alamıyorsunuz?

Rinoplasti veya tüm burun ameliyatından sonra bir burun deliğinden nefes alamamanızın çeşitli nedenleri vardır.

Şişme

Hastalar ameliyattan hemen sonra burunlarından nefes alamadıklarında paniğe kapılırlar. Bunun ameliyattan sonra iki hafta boyunca size eşlik edebilecek tamamen normal bir fenomen olduğunu anlamak önemlidir.

Burun estetiğinden sonra (iyileşme döneminin sonunda bile) ciddi nefes alma problemleriniz varsa, daha fazla konsültasyon için Dr. Kadir’i görmelisiniz.

Nazal Septumun Ameliyat Sonrası Deviasyonları

Revizyon rinoplasti nedeni genellikle septum deviasyonudur. Burnun dış yapısındaki değişiklikler iç anatomiyi etkileyebilir.

Yeni burun piramidi ameliyattan yaklaşık bir yıl sonra oluşur. Bu süre zarfında rinoplasti sonrası ağızdan nefes alma çeşitli nedenlerle (hastanın rehabilitasyon kurallarına uymaması, gözlük baskısı ve hatta hafif bir şişlik) ortaya çıkabilir.

Burun Mukozasındaki Değişiklikler

Rinoplasti sonrası sık görülen komplikasyonlardan biri mukozal yapışıklıklardır. Ameliyattan sonra septum ve alt konkanın şişmesi derhal giderilmezse ve hasta veya doktor buna dikkat etmezse, yapışıklık riski yüksektir.

Vazokonstriktör damla kullanımı da rinoplasti sonrası nefes alma zorluğunun nedeni olabilir. Sonuç olarak burun lümeni azalır ve nefes alma kalıcı olarak engellenir. Tüm rehabilitasyon kurallarına uyularak ve düzenli hijyenik burun temizliği yapılarak sorun önlenebilir. Yapışıklık zaten oluşmuşsa, durumu düzeltmek ve hastaya normal solunumu geri vermek için düzeltici veya tekrarlayan bir ameliyat yapılmalıdır.

Peki Hasta Ne Zaman Burun Estetiği Nefes Sorunlarını Ortadan Kaldırabilir?

Hastalar ayrıca “rinoplastiden sonra ne zaman nefes alabileceğim” diye merak ederler ve bu bir cevaptır. Burun estetiğinden sonraki ilk hafta burun solunumu zor olabilir, ancak bu burun deliklerinde bandaj kullanılan eski günlerdeki gibi tam tıkanıklık anlamına gelmez.

Doğal nedenlerden dolayı solunum kısmen bozulmuştur:

 

  • Dış ve iç ödem (en şiddetli olanı dış ödemdir ve 7-10 gün sonra %50-60 oranında geçer)
  • Burun boşluğundaki kan ve kan damarlarının kuruması
  • Travmaya tepki olarak burun deliklerinin içindeki mukoza zarının kuruması

 

Muayenehanede daha önce bandajların yanı sıra yüzü şekilsizleştiren ve burnu sıkarak tam burun solunumu yapılmasını engelleyen geleneksel burun alçıları kullanılıyordu. Şu anda bunun yerine ince ve esnek termoplastik burun alçısı ve burun pasajları için hava sirkülasyonu için delikleri olan yumuşak silikon ateller kullanılmaktadır. Yani rinoplasti sonrası nefes alamamaktan korkmanıza gerek yok.

 

Silikon atellerin içindeki delikler kısmi hasta solunumuna ve doğal temizliğe izin verir. Silikon atellerin çıkarılması genellikle ameliyattan 2-3 gün sonradır. Böylece rinoplasti sonrası ağızdan nefes alma gibi bir probleminiz olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Whatsapp